EtusivuArtikkelitTurvaa kodin sähkölaitteet ukkosella

Turvaa kodin sähkölaitteet ukkosella

16.5.2024

Ukkosmyrsky saattaa olla monelle kiehtova, mutta samalla myös pelottava luonnonilmiö. Ukkosilman salamointi ja jyrinä voivat aiheuttaa merkittävää tuhoa, kuten tulipaloja, sähkökatkoksia ja sähkölaitteiden vaurioita. Näitä riskejä vastaan on kuitenkin mahdollista suojautua oikeilla toimenpiteillä.

Tässä artikkelissa jaamme vinkkejä kodin sähkölaitteiden suojaamiseen ukkosen iskiessä.

Sähkölaitteet turvallisesti irti pistorasioista

Ensimmäinen ja olennaisin toimenpide on irrottaa kaikki sähkölaitteet pistorasioista ja näin myös verkkovirrasta. Tämä koskee niin kodinkoneita kuin viihde-elektroniikkaakin. Salama voi aiheuttaa sähkömagneettisia kenttiä ja virtapiikkejä, jotka kulkeutuvat helposti sähköverkkoon, vahingoittaen herkkiä sähkölaitteiden komponentteja. Muista irrottaa myös digiboksi ja TV antennirasiasta sekä mahdollinen modeemi puhelinpistorasiasta.a.

Ylijännitesuoja pistorasioihin

Ylijännitesuoja on edullinen tapa suojata kalliimpia laitteita, kuten tietokonetta, televisiota ja muita kodinkoneita. Se vähentää virtapiikkien ja taajuushäiriöiden riskiä. Ylijännitesuojia on saatavilla eri hintaluokissa, edullisimmillaan noin 20 eurosta.

Harkitse ukkosenjohdatinta tai salamasuojausta

Ukkosenjohdattimen tai salamasuojauksen avulla salaman aiheuttama ylijännite ohjataan turvallisesti maahan, suojaten näin kotia ja sen laitteita vaurioilta. Nämä ovat erityisen hyödyllisiä alueilla, joilla ukkosmyrskyt ovat yleisiä.

Tarkista talosi sähköverkon maadoitus

Asianmukainen ja toimiva maadoitus on olennainen osa sähkölaitteiden suojaamista salamoilta. Mikäli epäilet maadoituksen toimivuutta, kannattaa ottaa yhteyttä asiantuntijaan varmistaaksesi sen asianmukaisuuden.

Varaudu laajempiin sähkökatkoksiin

Vaikka sähkölaitteet suojattaisiin, ukkosmyrsky saattaa aiheuttaa laajempia sähkökatkoksia. Tähän voi varautua hankkimalla varavirtalähteitä tai polttoainekäyttöisen aggregaatin.

Vaikka yllä mainitut toimenpiteet auttavat suojaamaan sähkölaitteita ukkosen iskiessä, paras suojautumiskeino on kuitenkin kytkeä laitteet kokonaan irti sähköverkosta ja odottaa myrskyn rauhoittumista.

Tutustu myös muihin artikkeleihimme: