EtusivuArtikkelitPuhelimen tietoturva – näin suojaat arvokkaat tietosi

Puhelimen tietoturva – näin suojaat arvokkaat tietosi

6.9.2023

On sanomattakin selvää, että puhelin on nykyään lähes korvaamaton osa elämäämme. Sillä pidämme yhteyttä läheisiimme, teemme töitä ja pyöritämme arkea, esimerkiksi hoidamme pankkiasioita.

Siksi puhelimesi sisältääkin paljon arkaluontoista tietoa, kuten henkilökohtaisia valokuvia, työdokumentteja ja pankkitietoja. Tietosi voivat joutua vaaralle alttiiksi, jos puhelimesi tietoturva ei ole kunnossa.

Näillä ohjeilla parannat puhelimesi tietoturvaa ja pidät arvokkaan datasi vain omana tietonasi.

Päivitä käyttöjärjestelmäsi säännöllisesti

Ensimmäinen askel puhelimen tietoturvan vahvistamiseksi on varmistaa, että käytössäsi on päivitetty ja turvallinen käyttöjärjestelmä. Säännölliset ohjelmistopäivitykset tarjoavat usein uusia tietoturvaparannuksia ja korjaavat mahdolliset haavoittuvuudet.

Käytä vahvoja salasanoja

Vahva salasana on ainutlaatuinen ja monimutkainen ja se sisältää kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä. Vältä yleisiä salasanoja, kuten syntymäpäiväsi tai helposti arvattavia sarjoja, kuten 123456.

Harkitse myös biometristen tunnisteiden, kuten sormenjälkilukijan tai kasvojentunnistuksen, käyttöä puhelimen avaamiseen, sillä se tarjoaa ylimääräisen suojakerroksen.

Hanki luotettava tietoturvaohjelmisto

Tietoturvaohjelmisto skannaa laitteesi haittaohjelmien varalta ja tarjoaa reaaliaikaista suojaa verkkouhkia vastaan. Kattava tietoturvaohjelmisto sisältää myös muun muassa pankkitoimintojen suojauksen, salasanojen hallinnan sekä ilmaisen asiakastuen.

Suosittelemme kotimaista F-Secure Total -ohjelmistoa, jonka saat meiltä erikoiskahvin hinnalla, eli alkaen 4,90 euroa kuussa. Se sisältää kaikki edellä mainitut ominaisuudet sekä paljon muuta, ja Digitalkkarimme auttavat sinua asennuksessa tarvittaessa.

Vältä epäilyttäviä sovelluksia, linkkejä ja viestejä

Puhelimen tietoturvaan liittyy myös varovaisuutta verkossa liikkuessa. Vältä lataamasta sovelluksia epävirallisista lähteistä ja tarkista aina sovellusten käyttöoikeudet ennen asennusta. Vältä myös napsauttamasta epäilyttäviä linkkejä tai avaamasta sähköpostin liitteitä tuntemattomilta lähettäjiltä.

Ole tietoinen huijausyrityksistä ja pidä mielessäsi, että luotettavat organisaatiot eivät pyydä arkaluontoisia tietoja sähköpostitse tai tekstiviestitse.

Varmuuskopioi tietosi säännöllisesti

Kun varmuuskopioit puhelimesi tiedot säännöllisesti, voit palauttaa ne tarvittaessa menettämättä esimerkiksi tärkeitä valokuvia. Pilvipalvelut tarjoavat usein helpon tavan automaattiseen varmuuskopiointiin.

Käytä julkisia Wifi-verkkoja harkiten

Vältä kirjautumista arkaluontoisiin palveluihin julkisilla Wifi-verkoilla, koska ne voivat olla alttiina tietojenkalasteluyrityksille.

Harkitse myös VPN:n (Virtual Private Network) käyttöä, joka salaa tietosi ja suojaa yhteytesi, kun käytät julkisia Wifi-verkkoja. F-Secure Total -pakettiin kuuluu myös yksityinen VPN.

Noudattamalla näitä vinkkejä voit vahvistaa puhelimesi tietoturvaa ja minimoida riskejä. Mikäli kuitenkin kaipaat ammattiapua puhelimesi tietoturvaan liittyvissä asioissa, anna meidän auttaa.

Digitalkkarit voivat auttaa sinua sekä etäyhteydellä että kotonasi. Muistathan, että kotona suoritettavista Digitalkkari-palveluistamme saat 60 %:n kotitalousvähennyksen!

Tutustu myös muihin artikkeleihimme: