EtusivuArtikkelitTietokone ei käynnisty – mitä tehdä?

Tietokone ei käynnisty – mitä tehdä?

12.2.2024

Tietokoneen käynnistymisongelmat voivat olla ärsyttäviä ja stressaavia, mutta älä hätäänny. Jos tietokoneesi ei käynnisty, se ei välttämättä tarkoita sen olevan kokonaan rikki. Vika voi olla pienempi ja ongelmaan voi olla olemassa hyvinkin näppärä ratkaisu.

Tässä muutamia vinkkejä, mitä voit tehdä korjataksesi käynnistysongelmat.

Tarkista tietokoneen liitännät ja virta

Varmista, että tietokoneesi on kytketty ehjällä virtajohdolla toimivaan virtalähteeseen ja kaikki kaapelit ovat asianmukaisesti liitetty tietokoneeseen ja näyttöön. Jos mahdollista, kokeile toista virtalähdettä tai pistorasiaa varmistaaksesi, että ongelma ei johdu sähköongelmista. Viallinen virtalähde tai virtajohdot voivat estää tietokonetta käynnistymästä oikein. Se voi esimerkiksi sammua ja käynnistyä jatkuvasti uudelleen.

Jos käytät kannettavaa tietokonetta, tarkista myös, että akku on kunnolla kiinni ja laturi toimii. Jos laturi on kunnossa, mutta latauksen merkkivalo ei syty laturin ollessa kytkettynä tietokoneeseen, voi läppärin virtaliitin olla murtunut irti emolevyltä. Virtaliitin on mahdollista vaihtaa uuteen, jonka jälkeen tietokone toimii taas normaalisti. Ellet ole varma, mitä tehdä ja miten, kannattaa pyytää apua asiantuntijalta.

Yritä käynnistää tietokone uudelleen

Paina ja pidä virtapainiketta alhaalla noin 10 sekuntia, kunnes tietokone sammuu. Odota muutama sekunti ja yritä sitten käynnistää tietokone uudelleen.

Jos käytät kannettavaa tietokonetta, lataa akkua noin 10 minuuttia ennen uudelleen käynnistämistä.

Tarkista tietokoneen näyttö

Varmista, että näyttö on kytketty päälle, kaapelit ovat liitetty oikein kiinni ja että näyttö saa signaalin. Jos mahdollista, kokeile liittää näyttö toiseen tietokoneeseen varmistaaksesi, että näyttö toimii.

Jos näytöllä näkyy musta ruutu, se voi olla merkki useammasta ongelmasta. Syyt voivat liittyä esimerkiksi emolevyyn, prosessoriin, BIOS-päivitykseen tai muistikampoihin. Nämä haasteet voivat olla jo hankalia ns. tavallisille tietokoneen käyttäjille ja asian jatkoselvittely kannattaa jättää ammattilaisten tehtäväksi.

Tee vianmääritys

Jos tietokoneesi näyttää käynnistyvän, mutta pysähtyy jossain vaiheessa, yritä kirjata ylös mahdolliset virheviestit tai näytön viestit. Tämä voi auttaa tunnistamaan ongelman. Voit myös yrittää käynnistää tietokoneen vikasietotilassa tai palautustilassa, mikäli mahdollista. Tämä voi auttaa tunnistamaan ohjelmiston aiheuttamia ongelmia.

Miten pitää toimia?

Jos tämän artikkelin vinkit eivät auta ratkaisemaan käynnistysongelmaa, suosittelemme ottamaan yhteyttä ammattilaiseen tai tietokonehuoltoon. Omatoiminen tietokoneen huolto saattaa olla riskialtista ja voi pahentaa ongelmaa. Ammattilaiset osaavat diagnosoida ja korjata ongelman oikein.

Jos siis tietokoneen käynnistysongelmat eivät ratkea itsenäisesti ja digihaaste on monimutkaisempi, ota yhteyttä MPY:n asiantuntevan Digitalkkarit –ketjun ammattilaisiin. He auttavat sinua tietokoneen vian selvityksessä ja korjauksessa. Digitalkkarit voivat auttaa sinua sekä etäyhteydellä että kotonasi. Muistathan, että kotona suoritettavista Digitalkkari-palveluistamme saat 60 %:n kotitalousvähennyksen. 

Tutustu myös muihin artikkeleihimme: