EtusivuArtikkelitTietokoneen huolto ja tietoturva on tärkeää

Tietokoneen huolto ja tietoturva on tärkeää

24.8.2021

Tietokoneen tietoturvallisuus ja käyttövarmuus pysyvät kunnossa, kun niistä pidetään systemaattisesti huolta. Etenkin tietokoneohjelmien päivittäminen ja virustorjunta ovat oleellisia tekijöitä koneen käyttöikää pidennettäessä.

Pikalinkit sisältöön:

Miksi tietokonetta pitää huoltaa
Huolehdi tietoturvasta
Miten Digitalkkarin huolto toimii

 

Miksi tietokonetta pitää huoltaa?

Tietokone on ajan hermolla, tietoturvallinen, toimii ilman ongelmia ja on käytössä mahdollisimman pitkään, kunhan sitä huoltaa säännöllisesti. Huolenpitoa kaipaavat niin käytettävissä olevat ohjelmistot kuin myös itse laite.

Itse laitetta huoltaessa pitää muistaa, että tietokoneen sisään voi päästä aina jonkin verran ilmassa leijuvaa pölyä, joka vaatii puhdistamista – muutoin pöly saattaa haitata laitteen tuulettimia ja viilentymistä.

Kannettavassa tietokoneessa tuuletin voi kuumentua ja sammua kesken kaiken, jos tuuletusteho ja jäähdytys kärsii. Lopputuloksena voi olla jopa laitevaurioita ylikuumenemisen johdosta. Pöytätietokoneessakin tuuletin sekä komponentteja suojaava kotelo keräävät kiitettävästi ilmassa leijuvaa pölyä.

Pölyistä konetta voi itsekin yrittää puhdistaa paineilmalla, mutta turvallisinta puhdistus on jättää ammattilaiselle. Ennen kaikkea on tärkeä muistaa, että tietokonetta säilytetään mahdollisimman väljässä, ilmavassa ja pölyttömässä tilassa.

 

Hidas tietokone nopeammaksi

Jos tietokoneesi toimii hitaasti, kiinnitä huomiota etenkin seuraaviin asioihin:

  • Onko tietokoneesi liian täynnä? Tarkista kovalevyn vapaa tila ja keskusmuistin tila sekä poista turhat väliaikaiset tiedostot.
  • Onko tietokoneessasi vanha, mekaaninen kiintolevy? Uusi SSD –tyyppinen, muistipiireistä rakennettu kiintolevy on monta kymmentä kertaa nopeampi kuin vanha HDD –tyyppinen kiintolevy! Lisäksi SSD kiintolevy on myös toimintavarmempi, sillä siinä ei ole liikkuvia, kuluvia osia. Tietokone kannattaakin tarkistuttaa ammattilaisella, joka osaa neuvoa parhaan keinon sen nopeuttamiseksi.
  • Onko koneesi pölyinen? Tämä on hyvin yleinen syy tietokoneen hidasteluun sekä tietokoneen lämpötilan nousuun. Pidä siis koneesi mahdollisimman pölyttömässä paikassa.
  • Onko tietokoneesi jo ehtoopuolella? Jos tietokoneesi on vanha, eikä sen tehot tai muisti riitä, eivät ohjelmistot toimi toivotulla tavalla. Aina ei tarvitse mennä tietokonekauppaan, apua voi hakea myös digialan ammattilaisilta, Digitalkkareiltamme.
  • Tietokoneessasi on virus! Virukset eli haittaohjelmat ovat yksi yleisemmistä hidastelun syistä. Kiinnitä huomiota erityisesti käyttöjärjestelmäpäivityksiin ja ajan tasalla olevaan virusturvaan.

Moni asia vaatii kuitenkin ammattilaisen apua, joten kannattaa tutustua Digitalkkari kotona -palveluihin.

Huolehdi tietoturvasta

Tietoturvasta huolehtiminen on meille jokaiselle tärkeä asia. Kodin laitteiden tietoturva auttaa pitämään mahdolliset uhat loitolla.

Verkkorikolliset, nettikalastelut, laitteiden turva-aukot, valesovellukset ja tietovuodot ovat selkeitä ja ihan mahdollisia uhkia itse kullekin. Terve maalaisjärki, harkinta, tiedostaminen ja valppaus auttavat jo kuitenkin pitkälle ja pitävät yksityishenkilöihin kohdistuvat uhat loitommalla.

Muista pitää käyttäjätunnuksesi turvassa ja salasanasi vahvoina. Käytä salasanaohjelmia ja 2-vaiheista tunnistamista. Suojaa laitteesi ja pidä tietoturvasi sekä ohjelmistosi päivitettynä. Haittaohjelmien torjunta ja palomuuri suojaavat sinua, kunhan muistat vielä noudattaa niiden antamia varoituksia ja ohjeita. Älä avaa tuntemattomasta paikasta tulleen viestin liitteitä, äläkä klikkaile outoja linkkejä. Eri sovelluksille ei myöskään kannata antaa tarpeettomia oikeuksia. Jos teet nettishoppailua verkossa, muista tarkistaa luottokorttisi säännöllisesti.

Verkossa liikkuvan pitää olla tarkkana, mutta siellä pärjää, kunhan pidät perusasiat mielessä ja laitteidesi tietoturvan kunnossa.

MPY:n Digitalkkarit auttavat sinua. Tutustu Huolenpitopalveluihimme ja Tietoturvapalveluumme.

Ohjelmistopäivitykset

Pidä laitteidesi ohjelmistopäivitykset ajan tasalla! Ne ovat tärkeitä laitteesi tietoturvan ja ketterän toimivuuden kannalta. Pääsääntöisesti ohjelmistopäivitykset koskevat nimenomaan tietoturvaa esimerkiksi paikkaamalla löytyneitä tietoturva-aukkoja tai lisäämällä uusia turvaominaisuuksia.

Toinen yleinen syy ohjelmistopäivityksille puolestaan on ohjelmistossa olevien virheiden korjaaminen – jos jokin ohjelma on kaatunut kesken käytön ja olet menettänyt tekemäsi työt, ymmärrät mistä on kyse.

Kolmas syy julkaista ohjelmistopäivityksiä uusien ominaisuuksien ja toimintojen lisääminen ohjelmaan tai olemassa olevien toimintojen muuttaminen. Ohjelmien toiminnallisuuksia saatetaan helpottaa saadun palautteen perusteella tai ohjelman toimintaa saatetaan monipuolistaa lisäämällä siihen uusia ominaisuuksia ja työkaluja.

 

Miten Digitalkkarin huolto toimii?

Digitalkkarit on valtakunnallinen digiarjen ongelmanratkaisuihin erikoistunut ketju. Meiltä saa sekä kotikäyntejä että etäpalvelua. Tavoitteenamme on olla Suomen suosituin kodin viihdelaitteisiin ja tietoteknisiin laitteisiin liittyvä asennus-, opastus-, tuki- ja ylläpitopalveluiden toimittaja.

Huolenpitosopimuksella vältät digihaasteet etukäteen ja varmistat, että tietotekniikan käyttö on helppoa ja turvallista!

 

Digitalkkarin jatkuva huolenpitopalvelu

Digitalkkarin Huolenpitopalvelulla varmistat, että tietotekniikan käyttö on helppoa ja turvallista! Huolenpitopalvelun avulla hyödyt enemmän laitteistasi, kun voit keskittyä pelkästään niiden käyttämiseen sen sijaan, että joutuisit taistelemaan päivittäin niiden toimimattomuuden kanssa.

Tietokoneen tietoturvallisuus ja käyttövarmuus kasvavat, kun niistä pidetään systemaattisesti huolta. Etenkin tietokoneohjelmien päivittäminen ja virustorjunta ovat oleellisia tekijöitä koneen käyttöikää pidennettäessä. Lisäksi varmuuskopioinnilla turvaat valokuvasi ja muut tärkeät tiedostosi.

Voit laajentaa Huolenpitopalvelun kaikkiin käytössäsi oleviin tietokoneisiin.

Tutustu Huolenpitopalveluihimme verkkosivustollamme.

Tietokoneen apu kotiin tai etäyhteydellä

Tietokone ei toimi? Netti on hidas? Modeemi ei toimi? Digitalkkari korjaa kaikki kotisi digihaasteet.

Digitalkkari kotiin -palvelua saa jo yli 20 kaupungista. Autamme tietokoneisiin liittyvissä palveluissa, kuten:

  • Tietokoneohjelmiston asennus ja/tai viankorjaus
  • Virusten ja haittaohjelmistojen poisto koneelta
  • Langattoman (WLAN/mobiili) verkon asennus ja salaus
  • Käyttövalmiin tietokoneen käyttöönotto ja opastus.

Apua saa ongelmatilanteissa myös etänä. Huollamme niin tietokoneen kuin asennamme tietoturvapalvelun luotettavasti ja tietoturvallisesti etänä.

Lue lisää Digitalkkari kotona -palveluista

Tutustu Digitalkkari etänä -palveluista

 

Löydä Digitalkkari alueeltasi!

Digitalkkarimme palvelevat etänä valtakunnallisesti koko Suomessa ja kotiin tehtäviä palveluita teemme yli 20 kaupungissa aina Helsingistä Ouluun.

Yleisimpiä Digitalkkarin tekemiä töitä ovat mm. TV- ja kotiteatterilaitteiden asennukset ja opastukset, kodin laajakaistalaitteiden asennukset sekä tietokoneiden ja tablettien erilaiset asennukset ja ongelmanratkaisut. Tarjoamme myös jatkuvan huolenpidon ja tietoturvan palveluita, joiden avulla asiakas välttää digiongelmat etukäteen ja voi hyvillä mielin käyttää laitteita helposti ja tietoturvallisesti.

Tutustu Digitalkkareihimme.

 

Tilaa Digitalkkari

Tietotekniikkaan ja kodin viihde-elektroniikkaan liittyvät asennus-, opastus- ja tukipalvelut ovat nyt entistä suositumpia. Asiakkailla ei välttämättä itse ole riittävää tietotaitoa tai edes aikaa digiarjen haasteiden selättämiseen ja siinä me tulemme apuun. Tarjoamme yksilölliset tarpeet huomioivia palveluja sekä asiakkaan tiloissa että etänä.

Tilaa Digitalkkari kotona -palvelu

Tilaa Digitalkkari etänä -palvelu 

Tutustu myös muihin artikkeleihimme: